Recensie Luister

Recensie in Luister - Magazine over klassieke muziek

Waardering: 9


De Nederlandse cellist Karel Bredenhorst is een druk baasje. Hij speelt bij diverse internationale kamermuziekensembles en kamerorkesten en kijkt regelmatig over de grenzen van de klassieke muziek. Sinds een paar jaar heeft hij de artistieke leiding over een kamermuziekfestival in het Italiaanse Cervo. Hij werkt on der naam Duo Verzaro samen met pianist Simon Callaghan. Deze cd van het duo is de eerste in een reeks want de tweede staat voor het eind van dit jaar op de rol.

Bredenhorst is een interessante musicus die iets te vertellen heeft. Zijn spel in deze muziek van Brahms, Schumann, Chopin en Mjaskovski is dynamisch en persoonlijk. Zijn toon is soepel, zijn streek breed, zijn pianissimo's innig, zijn fortes staan als een huis. Zangerigheid is troef, de 'tekst' van de muziek is leidend. Bredenhorst is een eerlijk musicus die zich voluit geeft in bijvoorbeeld de lyrische klanken van de Cellosonate van Mjaskovski en de bekende maar altijd weer mooie Fantasiestücke van Schumann. 

Duo Verzaro speelt spannend en sluitend samen. Cellist en pianist vormen een aangename eenheid, vullen elkaar aan, zijn gelijkwaardig, laten beiden hun instrumenten zingen en stralen.

Ze geen zonder terughoudendheid het beste van zichzelf en stimuleren elkaar.

- Marjolein Sengers